Hjem Tjenester Informasjon Referanser Om oss Kontakt
Hjem Hjem

Endrede krav til kompetanse for import, handel og bruk av pyrotekniske artikler


Et nytt EU-direktiv forutsetter strenge kompetansekrav til importører, forhandlere og profesjonelle pyroteknikere.


Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utpekt Norsk Brannvernforening som kursarrangør for en ny kursordning for import, handel og bruk av pyrotekniske artikler. Et nytt direktiv fra EU om pyrotekniske artikler (direktiv 2007/23 EF) forutsetter bl.a. landende har klare kompetansekrav for profesjonelle pyroteknikere som skal håndtere det fyrverkeriet som ikke er tillatt for vanlige forbrukere.  


Fra 2010 er det obligatorisk med forhandlerkurs for alle som skal drive med handel av publikumstilgjengelig fyrverkeri. Det er også utarbeidet importørkurs og  kurs for profesjonelle pyroteknikere og for scenepyroteknikere.


For å bli profesjonell pyrotekniker og scenepyrotekniker må man ha gjennomgått det obligatoriske teorikurset hos Norsk Brannvernforening, bestått tilhørende prøve og ha deltatt på et visst antall oppskytninger av fyrverkeri i henholdsvis klasse IV for profesjonelle pyroteknikere eller scenefyrverkeri (T2) for scenepyroteknikere. Det vil bli utstedt et eget sertifikat som jevnlig må fornyes hvert 5 år.


Praktiske opplysninger fyrverkerikursene finnes på hjemmesiden til Norsk brannvernforening.Endrede krav til kompetanse for import, handel og bruk av pyrotekniske artikler