Hjem Tjenester Informasjon Referanser Om oss Kontakt
Hjem Hjem


DERFOR SKAL DU IKKE TENNE PÅ FYRVERKERI TO GANGER


Fyrverkeri skal bare tennes på en gang. Prøver du igjen, kan eksplosivene bli tent på før du rekker å komme deg unna.

Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som fremdeles brenner/gløder. Fyrverkeri som ikke blir tent ved første forsøk, bør derfor stå i 30 minutt og dynkes grundig i vann før det blir fjerna. Deretter skal det oppbevares på en tryggt sted inntil det blir levert tilbake til forhandleren.


Pass på hurtiglunta

Lunta på utsida av fyrverkeriet brenner sakte, slik at du skal ha tid til å komme deg på trygg avstand. Inne i fyrverkeriet er det en hurtigbrennende lunte. Når denne tar fyr, er det bare snakk om noen tiendels sekund før eksplosivene blir tent. Dersom du tenner på en kort, halvbrend lunte, risikerer du å sette fyr på hurtiglunta samtidig. Dermed kan fyrverkeriet eksplodere før du rekker å komme deg unna. Det kan gi store brann- og røyskader.


Lever tilbake til forhandleren

Fyrverkeri som ikke var mulig å tenne, skal leverest tilbake til forhandleren – ikke kast i søppel. Mange barn bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkerirester. Derfor skal ikke ubrukt fyrverkeri bli stående til dagen etter. Fyrverkeriet skal oppbevares på en trygg plass inntil det blir levert tilbake.